dilluns, 3 de gener del 2022

Visionat del documental: TRANSHUMAR de Dan Ortínez i col.loqui amb els seus protagonistes

Iniciem les nostres activitats aquest any treballant els ODS-2030 i alhora, commemorant el Dia Mundial de l'Educació Ambiental. 
Us proposem el visionat del documental TRANSHUMAR de Dan Ortínez, seguit d'un col.loqui amb els pastors i pastores protagonistes. Ens explicaran els seus projectes i com els seus ramats contribueixen a la bona gestió dels boscos i la biodiversitat de la zona.😉

TRANSHUMAR
Un documental de Dan Ortínez
18 de gener de 2022 a les 18h.
*Entrada lliure, inscripció prèvia


Mentre creix l'oposició al sistema ramader industrial i els moviments animalistes qüestionen tot tipus d'aliments d'origen animal. Per a molta gent jove, l'ofici de produir aliments és una opció ideològica que s'ha de defensar i practicar. Les pastores i pastors de Catalunya són la millor expressió de la redignificació d'un ofici fonamental, per tenir cura del nostre territori i articular-lo.




TRANSHUMAR -- Dan Ortínez, Aixina Produccions, 2018, 28', VO Català

L'Edu pastura i viu mig any a Querol (l'Alt Camp) i l'altre mig a Sant Boi (Baix Llobregat) on amb el Rubén tiren endavant un projecte de manteniment del sotabosc per prevenir incendis forestals. Enguany, i després de set anys, en lloc de llogar un camió, ha decidit fer aquest trajecte com s'havia fet tota la vida: a peu amb el bestiar. Transhumant és a dir, desplaçant estacionalment el ramat cap a les terres baixes a l'hivern i cap a les muntanys a l'estiu, per aprofitar millor les pastures. Aquesta acció, que fa anys omplia els nostres camins, actualment s'ha abandonat. Però l'Edu feia temps que tenia al cap recuperar aquesta part del seu ofici per reivindicar uns camins que han quedat trepitjats per autopistes, trens i urbanitzacions. Un trajecte de cent quilòmetres on es reivindica l'ofici de pastor i un món rural viu i combatiu.

Per xerrar sobre el documental comptarem amb la presència de: 

    - Eduard Balcells de "Ramats al bosc" i protagonista del documental.
   
    - Merlès Martínez representant del col·lectiu Ramaderes de Catalunya i pastora en Marganell del projecte "Can Mimó", pastors i productors artesans.

   - Marc Arcarons, del municipi del Bruc, i partícip del projecte "Ramats de Foc", que pastura a tallafocs amb rucs i vaques de l'Albera. silvopastura, per a prevenció d'incèndis, amb Rucs i Vaca de l'Albera, en bosc Mediterrani



Van agraïr molt la participació en el col·loqui d'Eduardo basells de @ramatsalbosc i protagonista del documental, així com del Marc Arcarons amb un projecte de silvopastura, per a prevenció d'incèndis, amb Rucs i Vaca de l'Albera en el Bruc, i la Merlès de @canmimo_pastorsartesans representants d'aquesta nova generació de pastors i pastores que estan recuperant el paisatge, netejant bosques d'una forma artesanal, sostenible i sense benzina.

Us deixen aquest fragment d'un article de @caserofrancisco sobre els beneficis de la transhumància en la revista "Agrónoma" 

Els beneficis de la transhumancia extracte d'un article de Francisco Casero en la revista "Agrónoma"

"Los rebaños trashumantes diseminan semillas y fertilizan el suelo, permitiendo el mantenimiento de la cubierta vegetal, pero ejerciendo un control del desarrollo de matorrales que previene los incendios forestales.

Todo ello contribuye al sostén de la diversidad de hábitats, lo cual redunda en la conservación de la biodiversidad, no solo silvestre sino también doméstica, pues las ganaderías trashumantes fomentan la diversidad genética empleando razas autóctonas de gran rusticidad y adaptación al medio que disfrutan de unas condiciones de vida respetuosas con el bienestar animal y generan productos alimenticios de gran calidad.

Este uso racional, autosuficiente y sostenible del ganado y los recursos naturales, hace que la trashumancia se reivindique aún más como un bien estratégico importantísimo frente a lo que parece una clara relación entre la actual y las posibles futuras pandemias con el desarrollo de la ganadería intensiva y, aún más importante, como herramienta de adaptación y supervivencia de la ganadería extensiva del oeste peninsular frente al preocupante escenario de emergencia climática al que nos enfrentamos"



Bruc del Mig, 55 (Edifici Can Casas) El Bruc, Barcelona 93 771 01 56

b.bruc.vm@diba.cat

Com arribar-hi
Tel.:

b.bruc.vm@diba.cat
a/e:

US ESPEREM!!